Er kan niets op tegen een fysiek boek dat je vasthoudt, doorbladert, de geur van het papier en drukwerk opsnuift. Ezelsoren maken in de bladzijden die belangrijke informatie bevat. Daar kan toch geen anders vorm van lezen tegen op? Maar is dat zo? In dit artikel neem ik je mee in de verschillen en wat het beste werkt om kennis op te doen.
Fysieke boeken
Het gevoel van het fysieke boek in je handen en de geur van het papier geven lezen, voor mij in ieder geval, een extra impuls. Ik gebruik fysieke boeken vooral als ik bepaalde kennis echt goed tot mij wil nemen. Onderzoek wijst uit dat je informatie die je leest in fysieke boeken beter onthoudt als je dit vergelijkt met een e-book of luisterboek. Dat heeft te maken met dat je de informatie koppelt aan de plek waar je het hebt gelezen. In een boek kan je vaak redelijk snel informatie terugvinden die je gelezen hebt. Je weet dat die informatie voorin, in het midden of juist achterin het boek staat. Dat gecombineerd met de handeling van het omslaan van bladzijden maakt de opslag van deze informatie in je brein krachtiger.
Luisterboeken of audioboeken
Er is de laatste jaren veel en veel meer aanbod gekomen op het gebied van luisterboeken. Zowel fictie als non-fictie. Een van de grote voordelen van luisterboeken is dat je overal naar een boek kunt luisteren. Zo heb ik een paar weken geleden veel gewandeld met onze jongste dochter slapend in de kinderwagen. Ik heb op die manier in een week tijd maar liefst 4 boeken geluisterd, waarmee ik mijn kennis verrijkt heb. Maar ook tijdens het fietsen naar het werk, of het doen van boodschappen is een luisterboek een ideaal medium om informatie tot je te nemen.
Luisterboeken lenen zich wat meer voor als je basiskennis over een bepaald onderwerp wilt opdoen. Wil je alle details tot je nemen dan is een luisterboek vaak minder handig. Het is doorgaans moeilijker om direct tijdens het luisteren notities te maken, zeker als je ook andere dingen aan het doen bent. Daarnaast mis je ook bepaalde informatie doordat je ook andere dingen doet. Als je bijvoorbeeld tijdens het koken even vlug kijkt hoeveel gram kruiden je moet toevoegen, dan ben je niet meer full focust op alle informatie. En dat is zeker niet erg, want je krijgt wel de rode draad mee en de dingen die voor jou op dat moment van toegevoegde waarde zijn. Zo heb ik boeken geluisterd over SEO (Search Engine Optimalisation) om hoger te komen in de zoekresultaten van zoekmachines. De details vond ik nu nog minder van belang, maar ik wilde wel weten waar ik nou op moet letten en hoe het überhaupt werkt. En daarvoor was het luisteren naar luisterboeken het meest geschikte middel voor mij.
Ik heb een abonnement bij Storytel. Voor 12,99 per maand heb ik onbeperkt toegang tot het volledige aanbod van boeken. Het leuke daarvan vind ik dat je door het hele aanbod bladert en dingen tegenkomt die je anders niet zo snel was tegengekomen. Doordat het zo makkelijk en laagdrempelig is en het aanbod zo groot gaat er een hele wereld voor je open. Kijk even op de site van Storytel. Het aanbod staat online, neem een proefabonnement en ga het ervaren. Ik wil niet meer zonder.
eBooks
e-Books lees ik vooral als ik research wil doen en op zoek ben naar details en specifieke kennis. Je kunt namelijk met de meeste Apps en e-Readers heel handig notities maken en stukken tekst markeren. Een groot voordeel is daarnaast dat je kunt zoeken op woorden om bepaalde informatie of notities op te zoeken. Dat gaat een stuk makkelijker en sneller dan wanneer je door een boek moet bladeren om je aantekeningen terug te zoeken. Ik gebruik zelf de Kobo Libra 2 en daarbij vind ik het super handig dat er een koppeling is met een woordenboek. Een woord dat je (nog) niet kent, daarvan kun je heel makkelijk en snel de betekenis opzoeken, zonder dat je een aparte app hoeft te gebruiken of een woordenboek uit de kast hoeft te trekken.
eBooks gebruik ik ook als ik nog niet zeker weet of ik het boek wel wil kopen. eBooks zijn een stuk goedkoper, direct beschikbaar en milieuvriendelijker. Als je kijkt naar het assortiment van bol.com zie je dat een groot deel van de boeken ook als eBook te verkrijgen zijn. Via de WiFi verbinding van de Kobo Libra 2 haal je de boeken snel binnen en kan je direct gaan lezen.
Ik koop bijna nooit afzonderlijke ebooks. Ik heb een abonnement op Kobo Plus via Bol.com. Ik betaal hiervoor 9,99 per maand waardoor ik onbeperkt boeken kan downloaden en lezen. Via dit abonnement heb je toegang tot honderdduizenden ebooks. Je kunt dus eigenlijk kiezen wat je wilt. Ik heb bijvoorbeeld ook kookboeken met veganistische recepten gedownload en boeken met recepten voor de lekkerste smoothies. Gewoon omdat het kan!
Als laatste nog een groot voordeel van het lezen van eBooks via de Kobo Libra 2 is het super super fijne scherm. Je kunt met deze e-reader echt in de zon perfect lezen, zonder dat de zon weerkaatst. Of in het donker. Je kunt gewoon in bed lezen zonder dat iemand last van je heeft. Op lage helderheid is het nog steeds perfect leesbaar en je hoeft geen bladzijde om te slaan. Nu lees ik wél voordat ik ga slapen, en doe dat nu iedere dag. En niemand die daar last van heeft. Echt een briljant apparaat de Kobo Libra 2 in combinatie met Kobo Plus.
Conclusie
Elke manier van lezen of luisteren heeft zijn eigen voordelen. Er is geen beste manier. Het is echt afhankelijk van je doel, je behoefte, de omgeving waar je bent en of je het wilt combineren met andere activiteiten. Als het gaat om gevoel, dan kies ik voor een fysiek boek. Ik vind het heerlijk om boeken in mijn hand te hebben en in een boekenwinkel erdoorheen te bladeren. Als het gaat om research doen en leren, dan kies ik voor een eBook op mijn Kobo Libra 2 vanwege de mogelijkheid tot het maken van aantekeningen en het makkelijk terug kunnen vinden van tekst. Wil ik meer basiskennis hebben over een onderwerp of kennis opdoen combineren met sporten, dan is een luisterboek ideaal. Bijkomend voordeel van een luisterboek is dat je de snelheid kunt verhogen. Ik luister vaak boeken op dubbele snelheid, waardoor een boek waar ik normaal gesproken 8 uur over zou doen, nu met slechts 4 uur uit is. Dat is nog eens winst toch?